Petanque-regler

Petanque-regler

Grundejerforeningen har anlagt en petanque-bane på fællesarealet bagved Miljøstationen.


Petanque er et fransk spil, hvor 2 hold kaster stålkugler efter en lille trækugle (en gris). Det gælder om at ramme så tæt på grisen som muligt og evt. skubbe modstanderens kugler væk.


Man spiller med 2 hold med 1-3 spillere - Hver spiller har 3 kugler (med mindre der er 3 på holdet, så spiller man med 2 kugler hver). Et spil består af flere runder og stopper, så snart et hold har opnået 13 point.


Petanque kan spilles på grusbelagte pladser, stier eller lign. En bane bør være min. 2x12 meter; en officiel bane måler 4x15 meter.


De to hold trækker lod om, hvem der skal begynde. En spiller på det hold, der skal begynde, tegner en cirkel på max. en halv meter i diameter inden for banen. Når man kaster, skal man stå med begge ben inde i cirklen.


Første spiller kaster målkuglen (grisen) mellem 6 og 10 meter ud fra cirklen, dog mindst 1 meter fra eventuelle forhindringer. Herefter kaster han en kugle så tæt på grisen som muligt.

Nu er det det andet holds tur. En spiller kaster en kugle og skal forsøge at komme nærmere grisen end modstanderen eller skyde hans kugle eller grisen bort. Det andet hold fortsætter med at kaste kugler, til det lykkes dem at placere en kugle nærmere grisen end modstanderen, eller de ikke har flere kugler.


Så kaster det første hold, indtil de ligger tættest på grisen, og sådan fortsætter spillet, indtil alle kugler er brugt.

Kun et hold kan vinde point i hver omgang. Point tælles op efter hver omgang. Det hold, der ligger nærmest grisen, får et point for hver kugle, der ligger nærmere end modstanderens bedst placerede kugle.


Det vindende hold tegner en ny cirkel og starter næste spil i modsat retning af banen. Der spilles således frem og tilbage på banen, indtil det ene hold har opnået 13 point og dermed har vundet.Links